ALS HEROIS REPUBLICANS

Parlament central de l’acte d’hometatge a la república llegit pel cineasta, escriptor i periodista Antoni Maria Thomàs, director del documental Nosaltres, els vençuts.

Als herois republicans

Se’ns diu: “No és hora de mirar cap al passat”. I és fals. Les víctimes del franquisme són presentes, segueixen vives en el record, de vegades encara dolorós. Demanen justícia. Molts dels seus familiars, als 78 anys de la Guerra civil que acabà amb la II República, encara no poden saber on són els cossos. Encara atrapen records entre els laberints de la memòria.
Rescatar la memòria de les víctimes de la repressió franquista té una finalitat restauradora. Necessitem rescatar la memòria des de la veritat, perquè tota convivència basada en l’amnèsia i no en els coneixements dels fets, pot acabar per ser fictícia. I ja se sap, que els pobles que ignoren el seu passat es veuen abocats a repetir-lo.
La nostra és una societat una part de la qual que reclama allò més elemental: saber a on es troben on plorar, on dignificar a la fi aquelles i aquells que els precediren i que moriren per les llibertats part de les quals avui tenim. Però la Dreta proclama: recordar el passat no serveix de res, recuperar la memòria històrica dur a reobrir les ferides, per tant, la memòria històrica ha de quedar tancada en la camissa de força de l’oblit o ha de restar, com una ficció, o com una mitologia. Així s’entén que els historiadors no tinguin encara ara accés lliure a determinats arxius que ajudarien a avançar en el coneixements i trobar noves víctimes del franquisme.

Se’ns diu: i les víctimes innocents de l’altre bàndol? I dic: Els seus familiars varen ser glorificats, compensats econòmicament. Alguns, lladres, es quedaren amb propietats dels vençuts. Altres, reberen pensions vitalícies, places de funcionaris…. Els morts dels vencedors varen poder ser plorats als cementiris, varen rebre homenatges públics, els seus noms escrits a les façanes de les esglésies, als carrers. Els vencedors de la Guerra civil varen poder explicar en 40 anys i de mil formes i maneres la seva versió de l’enfrontament: Varen ser 40 anys d’autèntic allau d’adoctrinament combinat amb el menyspreu social, la injúria, la calumnia i la persecució del vençut.

Se’ns diu: “En totes les guerres hi ha morts”. Sí, però a Mallorca en concret tot just hi va haver 15 dies de front de guerra. I en canvi des del mateix 19 de juliol es començà a assassinar. S’assassinava, a los voreres dels camins i carreteres, es llançaven cossos als pous, a singles i penya-segats. Es torturava, s’apallissava, es violava, es castigava brutalment, s’exhibien presoners com a trofeus de caça. I una part de tanta repressió es perllongà al llarg dels anys de la postguerra, no calia aturar l’afany de revenja, de sang, de cobdícia, de barbàrie. I seguiren perseguint a tots aquells que s’oposaven a l’estat dictatorial sorgit del feixisme. Un número indeterminat de víctimes de la Guerra civil segueixen a innominades fosses, a desconeguts indrets. Es calcula que avui Espanya és, després de Cambodja, el país del món amb més fosses comunes: són més de 100.000 a l’Estat els que encara romanen desapareguts.

Sortosament aquí, la recent Llei autonòmica de fosses, un dels encerts legislatius més just i eficaç del nostre govern autonòmic, ha posat fil a l’agulla, i amb rigor i respecte, s’han obert ja unes primeres fosses en el Cementiri de Porreres, aquell indret que junt amb el cementiri de Son Coletes de Manacor, i el de Ciutat, va ser autèntic matador d’homes i dones republicanes durant els primers i atziacs mesos de la contesa civil. A Porreres, fins ara s’han pogut recuperar una cinquantena de cossos, s’ha començat a reparar la ignomínia.

I aquí on estem ara, vora la fossa comuna, és on es llançaven els cossos dels assassinats, trobats al matí, a terra tacada per la sang ja seca, a les vores de la carretera de Sóller, tirats al torrent de Ca Na Cili, al camí de Son Amar, al Camí de Caubet… segons ens relata l’excel·lent llibre de Xavier Margais. L’autòpsia determinava que tots havien patit hemorràgia cerebral, hemorràgia pulmonar… eufemismes per tal d’amagar els trets, els forats de les bales al cos, al cap.
I això mateix passava a tants d’indrets de l’illa, durant mesos, fins formar un gegantí caramull de cossos de jornalers, de treballadores i treballadors, de comerciants, de mestres d’escola, de professors, de metges, de dirigents sindicals de dirigents polítics, de batles, de regidors..
Parafrasejant l’autor Georges Bernanos l’escriptor francès, catòlic i de dretes, autor del llibre “Els grans cementiris sota la Lluna, que denuncià la sagnant repressió franquista a Mallorca durant els primers mesos del cop d’Estat franquista:
He vist travessar la Rambla de Ciutat, camions plens d’homes (…) Camions grisos de la pols del camí, també grisos els homes, asseguts de 4 en 4, molt quiets. Els horabaixes, a l’hora que tornaven del camp, a les nits, mentre dormien, els treien de les seves cases per a portar-los cap a la mort. Partien amb la camisa aferrada al cos per la suor. Els braços encara cansats pels treball del dia, deixant el plat de sopa sobre la taula (…). Eren homes que no havien matat ni ferit a ningú”.
(Per suposat que Bernanos va publicar el llibre a França l’any 1938, i al nostre país només es va publicar ben entrada la democràcia).
I tot es feia en nom de Crist, perquè l’Església beneïa els botxins cantant els te deums d’agraïment que arrabassaven d’arrel i amb sang i llàgrimes, tantes idees “malignes” de llibertat, d’igualtat, de fraternitat entre els homes i dones; perquè enviava els seus ministres a repartir benediccions finals als agonitzants, a peu dels paredons.

I mentre, funcionaven les nombroses Comissions de depuració, que requisaven bens, terrenys, cases, finques, que castigaven amb glops obligats d’oli de ricí a dones i homes “desafectes al Movimiento”; d’això se’n sap a aquí a Bunyola, com a tants altres pobles de l’illa. Comissions moltes vegades formades per veïns que feia uns dies encara saludaven als ara vençuts i que ara manaven rapar els caps de dones que havien gosat gaudir dels drets igualitaris de la República…, que expulsaven a mestres d’escola, que delataven als que s’havien amagat, que negaven que tants i tants treballadores i treballadors trobessin feina, de manera que ben prest es va estendre per tota l’illa, junt amb una gran fam física, real, es va estendre com una boira grisa, gairebé negra: la paralitzant boira de la por.
El forense Francisco Etxeberría, que ha exhumat els cossos de la fossa del cementiri de Porreres, declarava fa poc: no pot ser que encara hagi persones que quan parlen de Guerra civil i de la repressió ho facin amb por. No pot seguir existint aquesta por, digué. Encara existeix?

I és que sobre aquesta por els vencedors acumularen més i més mentides de manera que la II República, que havia proclamat i estès els drets i les garanties dels ciutadans i ciutadanes per primer cop en la història de l’Estat, va passar a ser objecte de denigració sistemàtica pels vencedors, el seu prestigi polític democràtic i el seu prestigi social, varen ser arrossegats pel fang de la deshonra inventada, fins afectar la mateixa arrel del concepte República i convertir-lo amb una mena de Caixa de Pandora on restaren tancats tots els “mals socials”… No gosés ningú obrir aqueixa Caixa sota pena de despietat càstig. D’aquesta manera, de tantes maneres, es tractava d’arrancar per sempre més tota esperança als vençuts que sobrevisqueren, i a tots nosaltres, les generacions que els seguirem.

I tanmateix la II República aquell 14 d’abril de 1931 que avui commemorem va ser rebuda amb grans i fundades esperances, amb enorme alegria: Un testimoni em contà, (quan el rodatge del documental Nosaltres els vençuts, sobre la Guerra civil i primera postguerra a Mallorca), que sent ell infant son pare el portà a la plaça, a veure hissar la nova bandera, la mateixa que avui ens acull aquí. “Tothom estava content, -em va dir-, tothom reia. De sobte vaig reparar –continuà dient- un home ben major que plorava. Li vaig demanar al pare: i aquest home, per què plora…? I ell em digué: Plora d’emoció, plora d’alegria!”
Tal vegada l’ancià de 1931, emocionat recordava en aquells moments el naixement de la primera República l’any 1873, aquella de la qual Emilio Castelar, polític de l’època, amb la retòrica que aleshores s’estilava, digué a la primera Assemblea dels diputats: “Señores, saludemos la República como el sol que se levanta por su propia fuerza en el cielo de nuestra Patria”.

I així mateix va ser rebuda la Constitució de la II República, perquè fins aleshores es treballava els 6 dies de la setmana, i si ho requeria el patró, també els diumenges matí. El caciquisme dominava aquí des del segle XIX. Les mullers no podien votar, el codi civil i penal les subjectava a l’home en no poques situacions essencials… Totes les llibertats individuals estaven restringides, mai s’havien reconegut. L’Església catòlica exercia el domini sobre voluntats i pensaments… Per què seguir?
Així que quan la II República aprovà la Constitució, molts quedaren astorats en llegir o en sentir dir que l’article primer proclamava que la República es definia com a una democràcia de treballadors de tota classe, que se organitzava en règim de Llibertat i de Justícia i que els poders emanaven del poble. O que el segon article deia que tots som iguals davant la llei, o el tercer que l’Estat no tenia cap religió oficial… I així fins 125 articles que establiren per primera vegada al país un Estat modern. Honor i Glòria de la República!

Una República que va posar els fonaments per una desenvolupament polític, social i econòmic com mai s’havia vist, d’aquí aquest homenatge d’avui als seus valors individuals i col·lectius. Creà més de 6.000 escoles en els curts anys que la deixaren existir. Escola única, obligatòria i gratuïta en la primària, llibertat de càtedra, i sempre ensenyança laica oficial. A més, anunciava que s’establirien beques per a garantir l’accés a tots els econòmicament necessitats als distints graus de l’Ensenyança.
Una República que al cap de 87 anys és obligat sigui homenatjada en les seves ciutadanes i ciutadans assassinats en la defensa de la llibertat que va portar, en defensa de l’emancipació que va impulsar, en defensa dels drets que va desenvolupar. Homenatjar-la avui en les ciutadanes i ciutadans que patiren tortura, presó, repressió sota el jou brutal del Franquisme, truncades les seves trajectòries de vida per molt de temps. Homenatjar-la en les ciutadanes i els ciutadans que malgrat tot, d’una manera o altre, saberen, volgueren fer front i amb coratge escampar cop a cop aquella boira espessa i negra de la por que ens imposaren a sang i foc. Justament homenatjada també front una monarquia que se’ns imposà com sarcàstica ganyota final del dictador.

A la dreta, que no ha volgut o, diguem, que no ha sabut encara rompre els lligams que l’uneixen amb aquella dreta assassina, li agradaría que la memòria recreés el passat com un trauma social i no com una postura política, per això redueix tot el que va passar no a una lliçó d’allò que no ha de tornar a succeir sinó, en el millors dels casos, com a fets inevitables, causats per les ideologies que són “danyoses, perjudicials” per a la societat, diu. Vet aquí un discurs que ens remet directament a la dreta d’aquells 40 anys de dictadura.
Bé està aquest obligat homenatge a l’indret que acull despulles d’herois . Però ja és hora que també anem a les places, als carrers, a proclamar l’Honor i Glòria de la República.
I avui quan comprovem que la persistència de la Dreta en el poder central ens retalla, ens mina, ens nega poc a poc les conquestes socials, laborals, polítiques, retalla por a poc les llibertats d’expressió, de manifestació, de vaga que tant constaren aconseguir

Avui més que mai proclamem: Visca la República!
Visca la Tercera República que prest ha d’albirar!

​​​​​​​Antoni Mª Thomas
​​​​​​​Bunyola 15 abril 2017

Esquerra Oberta celebra una assemblea per decidir les línies estratègiques d’actuació

Esquerra Oberta ha celebrat aquest dissabte, 30 d’abril, una assemblea entre els seus afiliats i simpatitzants per decidir les línies estratègiques a seguir durant els propers mesos.

 

Aquesta assemblea ha ratificat el grup de Coordinació, format per Magda Palao (coordinadora), Maria Àngels Cañellas, Llum Bosch i Josep Serra (finances), Esperança Mateu, Miquel Àngel Cabot, Toni Muntaner i Mar Estarellas (comunicació).

 

També ha servit perquè els regidors expliquin les seves àrees de gestió en base al programa electoral presentat a les passades eleccions.

 

Finalment, aquesta assemblea ha servit per decidir amb 17 vots a favor, 1 vot en contra i una abstenció que EOB seguirà funcionant com una Agrupació d’Electors.

 

D’aquesta manera, Esquerra Oberta reafirma el seu compromís amb l’assemblearisme i el poble de Bunyola.

30 d’abril, Assemblea Esquerra Oberta Bunyola

El proper 30 d’abril a partir de les 17h tindrà lloc l’Assemblea d’Esquerra Oberta de Bunyola a la Sala Gran de sa Rectoria.
A partir de les 17h es duran a terme les acreditacions d’aquells que participaren de les primàries per elegir l’ordre dels candidats a formar part de la llista de les passades eleccions municipals.
 
L’ordre del dia és el següent:
1. Elecció i constitució de la Mesa de l’assemblea
2. Votació per incorporar possibles nous membres a Esquerra Oberta Bunyola
3. Aprovació de l’ordre del dia
4. Presentació, debat i aprovació, si escau, de l’informe d’acció política
5. Presentació, debat i votació de l’informe d’organització, comunicació i finances d’Esquerra Oberta Bunyola
6. Propostes d’acords:
  • EOB ha de seguir funcionant com Agrupació d’Electors o s’ha de constituir com partit polític de cara a futures campanyes electorals? (en aquest enllaç trobaràs més informació sobre aquest punt)
7. Torn obert de paraules
Assemblea-Oberta-30A-color

Esquerra Oberta serà present, un any més, a l’homenatge a la República

L’acte, organitzat per la Comissió per la Memòria Històrica de Bunyola, se celebrarà el proper diumenge a les 12 al cementiri.

Esquerra Oberta vol aprofitar l’avinentesa per demanar als bunyolins que participin d’aquest acte que ret homenatge als bunyolins que lluitaren fins a la mort per defensar la llibertat.

Enguany serà la professora i diputada, Margalida Capellà, l’encarregada de recordar aquell ignominiós episodi que acabà amb el somni de molts. Marcel Pich també particiarà de l’acte. Un acte que com cada any, comptarà amb la inestimable col·laboració del col·lectiu Grallalsac. (Més informació a https://www.facebook.com/events/1295731797107449/ )

Finalment, EOB es considera hereva de totes aquelles persones que ho donaren tot per defensar els valors de la República. Uns valors que volem enaltir amb el nostre projecte municipal.

 

Èxit de la tercera calçotada

Un any més, i ja en van tres, la calçotada d’EOB ha estat un èxit rotund. Els membres d’Esquerra Oberta volem agrair a les més de dues-centes persones que enguany volgueren ser partícips d’aquest esdeveniment que de cada any agafa més força.

És sabut per tothom que la clau de l’èxit de la nostra agrupació sou tots vosaltres, els bunyolins. Persones anònimes que desinteressadament s’arromanguen quan cal per fer del nostre poble un lloc millor per viure.

La calçotada vol ser una trobada de germanor entre totes aquestes persones i passar, així, un diumenge diferent, en família.

Que aquesta gran família, per tant, que és Esquerra Oberta no deixi de créixer i enfortir-se perquè com bé deia el poeta, “no podran res davant d’un poble unit, alegre i combatiu”!

Moltes gràcies de tot cor per ser-hi sempre!

 

 

IMG_7706 IMG_7707 IMG_7714 IMG_7719 IMG_7720 IMG_7721 IMG_7723 IMG_7724 Photo 21-3-16 1 15 15 Photo 21-3-16 1 15 19 Photo 21-3-16 1 15 23 Photo 21-3-16 1 15 39 Photo 21-3-16 1 15 48 Photo 21-3-16 1 15 53 Photo 21-3-16 1 16 30

Manifest llegit a la concentració del 16 de març per rebutjar l’acord entre la UE i Turquia

Un dels principals motius pel qual Turquia no ha aconseguit entrar dins la Unió Europea tot i que n’és candidat des de 1999 és la seva contínua vulneració dels drets humans i el fet de no respectar les minories ètniques i religioses. Basta pensar en el conflicte kurd.

La manca de respecte als drets humans i a les minories hauria de ser suficient per no arribar a cap tipus d’acord amb Turquia des de la Unió Europea. Les persones refugiades no poden ser tractades com a moneda de canvi amb el Govern d’Erdogan per agilitar els mecanismes d’entrada de Turquia a la Unió Europea, obviant l’allunyament del Govern turc de les pràctiques democràtiques.

Amb l’acord que està disposat a signar la Unió Europea, a més d’incomplir la legalitat internacional, la Unió Europea eludeix també la seva responsabilitat quant a donar resposta als milers de persones refugiades que se concentren en el seu territori i les seves fronteres. I ho fa mitjançant un acord per deportar a Turquia a tots els immigrants, tant econòmics com demandants d’asil, que arribin a la UE a través de les costes turques, donant peu a les “devolucions en calent”.

A més, aquesta mesura no resol cap problema, sinó que conduirà per contra a l’obertura de noves vies encara més perilloses per a les persones refugiades que siguin deportades i que pretenguin arribar a països comunitaris o bé el seu confinament en campaments inhumans sense cap perspectiva de futur.

Les persones refugiades són éssers humans que fugen de la guerra i cerquen la protecció internacional. Usar-los com a moneda de canvi és inhumà. Pagar a Turquia no eliminarà el perill al qual els sirians, iraquians i altres estan exposats en els seus països d’origen.

Per tot això, manifestam el més absolut rebuig a la gestió de la Unió Europea i dels Estats membres, i els acusam de provocar i accentuar cada dia més la crisi humanitària dels refugiats a Europa. Rebutjam una gestió que culminarà demà i demà-passat en l’acord que es pretén signar en el Consell Europeu. Europa té capacitat de resposta, però no voluntat política.

EOB rebutja el preacord entre la Unió Europea i Turquia

Des d’Esquerra Oberta Bunyola volem mostrar el nostre rebuig al preacord entre la Unió Europea i Turquia, referit a l’expulsió massiva cap a Turquia de potencials refugiats que arribin a les costes gregues i, per tant, europees.

Rebutjam, en general, la política migratòria acordada per la UE que han seguit els països del nostre entorn en relació a la “crisi dels refugiats”: cal recordar que es tracta de persones que fugen d’un país en guerra i que la normativa internacional sobre els refugiats preveu que aquestes persones puguin demanar asil o refugi en un altre país.

Ens adherim a la declaració institucional en defensa dels drets de les persones refugiades aprovada pel Consell de Mallorca i exigim del Govern en funcions que bloquegi l’acord entre la UE i Turquia que serà sotmès a aprovació en el Consell Europeu els propers 17 i 18 de març. La podeu trobar aquí.

Així mateix, aprofitam per fer extensiva a Bunyola la convocatòria de concentracions avui, 16 de març a les 20h davant els Ajuntaments de cada municipi:

Protesta pacífica i silenciosa contra política de la Unió Europea amb els desplaçats per guerra, opressió o pobresa extrema.

Dimecres dia 16, un dia abans del Consell de la UE, a les 20h. A Palma s’ha convocat a Delegació de Govern, als pobles davant l’ajuntament.

Duu una espelma.

El Reglament de Participació Ciutadana comença a ser una realitat

Des d’Esquerra Oberta, després d’alguns anys treballant-hi i seguint amb la idea de poble i democràcia, hem impulsat la creació d’un Reglament de Participació Ciutadana per al nostre municipi.

Amb aquest reglament volem fomentar la participació dels bunyolins i bunyolines i les associacions i entitats del poble en la vida municipal, tant en la presentació de propostes, com en la presa de decisions i l’execució d’aquestes.

Esquerra Oberta confia que els regidors de l’Ajuntament valorin de forma positiva les possibilitats que aquest reglament obre als bunyolins.

Amb aquest reglament es pretén que l’Ajuntament assoleixi una major transparència i democratització de la institució.

En definitiva, des d’EOB celebram que aquest Reglament, que era un compromís adquirit amb els bunyolins des de feia molt de temps, comenci a ser una realitat.

 

Per a més informació:

Andreu Bujosa 678 055 303

1 2 3 13